Fintech Summit

PSD2 és Instant Payments - hogy állnak a bankok a felkészüléssel? Milyen lehetőségei vannak a bankoknak a PSD2-ben és az azonnali fizetésben?  - Csákay Mátyás (MagnetBank), Galló Csaba (CIB Bank), Karsai Gergely (TakarékBank), Mayer Győző (Giro) Moderátor: Suppan Márton

Csákay Mátyás (MagnetBank)

Véleményem szerint a két szabályozás együttesen, alapvetően fogja megváltoztatni az emberek bankolási szokásait. A PSD2 és az AZUR eszközök, amelyekkel élni lehet és kell is. A MagNet már a szabályozást jóval megelőzve - több mint két éve - létrehozta az első nyílt API-t, összekötve a rendszerét a szamlazz.hu-val és a KOIN-nal. Ezzel megteremtve Magyarországon az első Fintech-Bank együttműködést. Tapasztalataink alapján mindegyik szereplő jól járt az együttműködéssel. Így továbbra is azt gondoljuk, hogy a PSD2-ben a Bankoknak nem veszélyt, hanem lehetőséget kell látniuk. Jelenleg azonban még a fejlesztések folynak. Az azonnali fizetésnek a kialakítása minden piaci szereplő számára kemény dió. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Bankok többsége régi, nagy méretű robosztus rendszerek fölött ül, amelyekhez gyökeresen hozzá kell nyúlni. Személyesen én nem is várom, hogy az átállást követően azonnal felbolydulna a piac. Hiszen első körben mindenki a jogszabályi megfelelést fogja kipipálni. Azonban az, aki az átállást követően az elsők között tud újítással megjelenni az nyerő pozícióban lesz a többiekkel szemben. Az azonnali fizetés lehetősége egy edukációs kérdés is. Jelenleg a készpénzforgalom folyamatosan nő Hazánkban. A Bankoknak és a megjelenő új piaci szereplőknek felelősségük van abban, hogy az ügyfelek számára olyan szolgáltatásokat készítsenek, amelyekkel rávezetik az ügyfeleket a jobb és gyorsabb szolgáltatásokra. Mi kis Bankként lehetőséget látunk az átalakulásban. Minden újításhoz kell egy kis bátorság, mi rendelkezünk ezzel a bátorsággal.

Karsai Gergely (TakarékBank)

A Takarék Csoport célja, hogy a digitalizáció kihasználásában élen járó és országosan elérhető univerzális bankká váljon, amely a Csoporthoz köthető új és közösségi élményt, továbbá személyre szabott átjárhatóságot kínál ügyfelei számára a digitális, telefonos és fizikai csatornák között. A helyi közösségek és generációk bankjaként azon dolgozunk, hogy működésünkkel a helyi közösségek, ökoszisztémák, értékláncok szerveződését, integrált működését segítsük elő.  

A Takarék Csoport ezért lehetőségként tekint a jövő évi törvényi változásokra (azonnali fizetés és PSD2). Az előírások által indukált fejlesztések lehetővé teszik, hogy a pénzügyi szolgáltató szektor felvegye a versenyt a fintech szektor résztvevőivel.  A PSD2 előírásai által biztosított lehetőségekkel a felhasználók számára támpontokat adhatunk mind a kiadások koordinálására (ezzel növelve a pénzügyi tudatosságot), mind a megtakarításaik hatékony befektetéseire. A PSD2 lehetőségeit a Takarék Csoport a hozzá tartozó leánycégeken keresztül kívánja kihasználni, amihez elengedhetetlen a biztos jogi háttér megteremtése, és amiben kiemelten fontos szerepet játszanak a jogi és adatvédelmi szakterületek.

Az azonnali fizetés lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az általuk kínált áruk és szolgáltatások ellenértékét készpénz felhasználása nélkül kapják meg, míg a vásárlói kockázat azáltal csökken, hogy nem kell előre rendeznie a számlát (request to pay), elég annak átvételekor. A banki utalások indításához és teljesítéséhez szükségtelenné válik a partnerek számára a hosszú bankszámlaszámok használata és ismerete.