Fintech Summit

Hol jár majd 2030-ban a bankok és fintech cégek együttműködése? Mi olvasható ki a jelenlegi befektetések trendjeiből?  - Bálint Viktor (BnL Growt Partners), Bial Norbert (Euroventures), Mátyásfalvi Kristóf (OTP Digitális Kockázati Tőkealap), Pereczes János (MKB Fintechlab), Moderátor: dr. Taksz Ildikó (KPMG)

A pénzügyi szolgáltatások jövőjével kapcsolatban az egyetlen biztos pont, hogy nincs biztos pont. Nincsenek szabályok és normálisnak tekinthető megoldások, a banki üzleti modellek eltávolodnak a hagyományos betétgyűjtési modellektől és egyre inkább valóban pénzügyi szolgáltatókká válnak. A bankok felvásárlásokkal, együttműködésekkel és belső fejlesztésekkel is igyekeznek tartani a tempót, de közben óriási tőke mozdul meg a teljesen új szereplők és a Bigtech cégek részéről is a pénzügyi szolgáltatási területen.

Globálisan egységes álláspont, hogy a banki ökoszisztéma egy nyitott, a felhasználó szemszögéből felépített, egységes rendszerré válik, miközben teljesen eltűnnek a határok a digitális és fizikai szolgáltatások között. Ugyanezek a folyamatok Magyarországon is zajlanak, de vajon milyen esélye van egy hazai szolgáltatónak a globális megoldásokkal szemben? Vagy milyen esélye van egy hazai fintech megoldásnak nemzetközi pályára állni? Milyen irányba mozognak a fintech befektetések, a technológia mellett milyen fókuszterületek tudnak maguknak kockázati-tőkét vonzani, hogyan készül a bankszektor az Y és Z generáció támasztotta igényekre?

Bálint Viktor (BnL Growt Partners)

A BnL Growth Partners egy 2015-ben alapított olyan "smart-money" formáció, mely egy magántőke-társaság és tanácsadócég szerencsés keveréke. A társaság eltökélt szándéka felpörgetni az innovációt a pénzügyi technológia világában. Bevezetni és támogatni a Magyarországon még kevéssé elterjedt disztruptív technológiák által folyamatosan átalakúló pénzügyi megoldásokat. A vállalat forrást és tudást biztosít termék- és üzletfejlesztéshez, valamint 1 és 5 millió euró közötti befektetéseket hajt végre, összekötve a fejlesztői és az alkalmazói oldalt, az EMEA (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) régióban kiterjedt kapcsolati hálózata révén.

A tanácsadó cég indítását megelőzően a BnL alapítói, Vinnai Balázs, Nyíri József és Bálint Viktor közel 15 éven keresztül gyűjtöttek tapasztalatokat a digitális bankolás világában, miközben sikerrel tették az EMEA régióban piacvezetővé az IND Group szoftverfejlesztő céget, amelyet 2014-ben a világ vezető pénzügyi technológiai társasága, a Misys vásárolt fel. Az idevezető úton az alapítók a pénzügyi szolgáltatások technológiai alapú fejleszthetőségére számtalan lehetőséget tártak fel.

2017. márciusában elindult a Bnl Growth Partners „leányvállalataként” működő BnL Start Partners Kft, Magyarország első B2B fókuszú inkubátorháza. A BnL Start Partners célja, hogy agilis fiataloknak, garázscégeknek, induló vállalkozásoknak nyújtson lehetőséget és támogatást ötleteik megvalósításához, cégenként akár 200 ezer euróig terjedő finanszírozással.

Az alapítók kiterjedt vállalati kapcsolatrendszere, a széles nemzetközi network és egyetemekkel indított együttműködéseik mind azt a célt szolgálják, hogy olyan ötletek inkubálódjanak, amelyek vállalatok igényeit szolgálják ki, illetve problémáit oldják meg elsődlegesen a diszruptív technológia segítségével. A program tehát elsősorban a vállalatközi, azon belül is a pénzügyi szektort célzó (fintech) megoldásokra fókuszál, de emellett a kurrens szakterületi hívószavak mentén is válogatnak, amilyen a dolgok internete (IoT), gépi tanulás (machine learning), adatelemzés, felhő, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, robotika, 3D nyomtatás, vagy a 4. ipari forradalom témái.

Bial Norbert (Euroventures)

A Euroventures nem csak Közép-Európa egyik legrégebben alapított független kockázati tőke cége, de egyben az egyik legeredményesebb is. Ezt bizonyítja, hogy portfólió cégeink a gyorsan változó gazdasági környezetben is vonzó felvásárlási célpontok lettek a legnagyobb nemzetközi cégek számára.

Négy befektetési programunk során több mint 150 millió eurót fektettünk be 1989 óta. Befektetéseinkkel a közép-európai régió innovatív és növekvő cégeire fókuszáltunk. Ezen belül is legnagyobb sikereinket a IT szektorban értük el.

Alapjaink nagy nemzetközi intézményi befektetők pénzét kezelték. Kivételt a Euroventures IV alap jelentette, melyhez az Európai Unió és a Svájci–Magyar Együttműködési Program biztosított forrást.

Eddig mintegy 50 portfólió céget támogattunk befektetéseinkkel nem csak fellendülő, de nehéz gazdasági ciklusokban is.

A fintech piacot aktívan figyeljük. Ezen a területen eddig három befektetésünk volt. Még a 90-es évek elején fektettünk a EURONET-be, mely az első független, hazai ATM hálózatát hozta létre, majd az IND-be, mely bankoknak fejleszt front-end megoldásokat. A legutóbbi befektetésünk pedig a Bankmonitor.hu, mely Magyarország vezető banki termék összehasonlító oldala.

Mátyásfalvi Kristóf (OTP Digitális Kockázati Tőkealap)

A PortfoLion által kezelt OTP Digitális Tőkealap elsődleges befektetési célpontjai olyan korai fázisú, fintech és digitális technológiával foglalkozó startupok a CEE régióban, amelyek már elérték a product-market fitet és az üzleti modell validálásához, valamint termék-és üzletfejlesztéshez keresnek forrást. Az Alap az OTP Csoport digitális stratégiájának részeként, 2017-ben jött létre 6,5 millió euró jegyzett tőkével. Az Alap célja, hogy olyan jelentős növekedési potenciállal bíró digitális technológiai projektekben szerezzen kisebbségi üzletrészt (akár társbefektetőként), amelyek néhány év alatt az európai pénzügyi szektor digitális transzformációjának jelentős szereplőivé válhatnak. Az előnyben részesített befektetési területek közé tartozik az e-commerce, blockchain, big data, IT infrastruktúra, pénzügyi szoftver, mesterséges intelligencia és machine learning.